הקמה וניהול של עסק, בכל גודל, הם נושאים מורכבים ויקרים, עסקים מתחילים וותיקים כאחד יכולים להיקלע לקשים כלכליים ברמה כזו או אחרת שתצריך פנייה למקורות חיצוניים על מנת לממן את תפעול העסק, רכישת ציוד חיוני לצמיחה, מימון מהלכי השקעה ועוד סיבות. הלוואות לעסקים הן תחום נפרד של עולם ההלוואות, מדובר על לקוחות עסקיים בעלי פרופיל שונה מאשר הלוואות לפרטיים, גם בהיבט הסיכון לגוף המלווה, גם בהיבט של היקפי ההלוואות והסכומים המבוקשים וגם מבחינת מטרות ההלוואות.
הלוואות לעסקים בישראל נחלקות לשתי קטגוריות או שתי אפשרויות לקבלת הלוואה:
– הלוואות לעסקים דרך קרנות ממשלתיות, סבסוד ממשלתי וקרנות פרטיות.
– הלוואות לעסקים מהסקטור הפרטי, הלוואות דרך גופים פיננסיים שונים – בנקים, חברות אשראי, חברות ביטוח וחברות הלוואות פרטיות.
התנאים לקבלת הלוואות עסקיות באחת משתי הדרכים שצוינו משתנים בהתאם לנסיבות של בקשת ההלוואה, סוג ומהות העסק, הסכומים, סיבת ההלוואה ועוד גורמים משפיעים.
הלוואות לעסקים דרך קרנות ממשלתיות או סבסוד
הדרך האידיאלית לרוב היא לקבל הלוואה עסקית דרך קרן ממשלתית כלשהי או באמצעות סבסוד מסוים דרך משרדי הממשלה. הלוואות אלו נהנות מתנאים נוחים ומגב כלכלי איתן של המדינה שמעוניינת לקדם עסקים ויוזמות מסוימות.
המלכוד הוא שהמדינה לא מעניקה הלוואות לעסקים בקלות ולא לכל עסק ולכל מטרה. מרבית הקרנות מעניקות הלוואות לעסקים קטנים בלבד והאישור לוקח זמן וכרוך בבירוקרטיה רבה יחסית. הקרנות העיקריות של המדינה הן הקרן לעסקים קטנים, הקרן לעולה העצמאי והלוואות עסקיות דרך מרכזי מט"י אזוריים (מרכז טיפוח יזמות – מטעם משרד התמ"ת). ההלוואות הן לרוב עד סכום של חצי מיליון ש"ח ולתקופות של עד 55 חודשים.
הלוואות לעסקים דרך קרנות מימון פרטיות
כמו דברים רבים בישראל, גם תחום קידום העסקים נמצא במידה רבה תחת כנפיה של נדבנות ותרומות רבות מגופים ואנשים פרטיים. בתחום של הלוואות לעסקים מקרנות מימון פילנתרופיות ניתן למנות את קרן קורת, קרן שמש וקרן אור. גם במקרים אלו מדובר על הלוואות לעסקים בתנאים נוחים אך שמצריכים אישורים ובירוקרטיה וכמובן שלא כל עסק וכל מטרה מקבלים הלוואה.
אפשרות אחרת היא הלוואות לעסקים דרך קרנות מימון של חברות וגופים עסקיים. חברות גדולות במשק יכולות לתת באמצעות קרן כלשהי שהוקמה ע"י כמה גופים הלוואות על מנת להשקיע בעסק או לקדם עסקים קטנים. תנאי הריבית של הלוואות לעסקים כאלו פחות טובים מאשר קרנות ממשלתיות או מכספי תרומות.
הלוואות לעסקים מהשוק הבנקאי
הבנקים הם המלווים העיקריים לשוק העסקי, באמצעות החטיבות העסקיות שלהם. הלוואות לעסקים דרך הבנקים מחייבים הצגת תכנית עסקית מפורטת שרלבנטית לשימוש כספי ההלוואה. ככל שהעסק רציני, מבוסס ומראה עתיד כלכלי מבטיח יותר הבנק יעניק תנאי הלוואה נוחים יותר. השוק של הלוואות לעסקים הוא גדול מאוד וחשוב מאוד עבור הבנקים ולכן ניתן לקבל הצעות טובות.
הלוואות לעסקים מגופים פיננסיים והשוק הפרטי
יותר קל לקבל הלוואות מהשוק החוץ בנקאי והפרטי, התהליך מצריך פחות בדיקות, מסמכים ואישורים ותנאי הריבית משתנים מאוד – יכולים להיות אטרקטיביים ויכולים להיות גבוהים מאוד לעומת הבנקים.
חברות האשראי והביטוח מעניקות הלוואות לעסקים בתנאים שונים אך לרוב לא בסכומים גדולים מאוד, כמו כן, ישנן חברות הלוואות פרטיות רבות שמחזיקות רישיון מטעם בנק ישראל ויכולות להעניק הלוואות עסקיות בתנאים נוחים ובפריסה רחבה. שתי שיטות נוספות שנכנסות להגדרה של הלוואות לעסקים הן ליסינג (שכירת ציוד לטווח ארוך) ופקטורינג – הלוואה ללא החזר על בסיס תשלומי לקוחות עתידיים.