קרנות המימון המוסדיות והפרטיות מציעות ליזמים ולבעלי עסקים קטנים ובינוניים הלוואות זמינות ואטרקטיביות. במיוחד לאחר המצב הכלכלי הקשה אליו נקלעו עסקים רבים לאחר המשבר הכלכלי, הפכה האופציה הממשלתית והעסקית לאמצעי גיוס כספים שכדאי להכיר.
משבר האשראי שנוצר בשל המשבר ובשל חוסר הרצון של הבנקים לספק אשראי זמין לבעלי העסקים, הביא לך שקרנות המימון המוסדיות והעסקיות הפכו לאופציה אטרקטיבית לקבלת הלוואה חוץ בנקאית. כתוצאה מכך ומתוך רצון למנוע פשיטת רגל של עסקים קטנים ובינוניים, החלו להופיע קרנות מימון ממשלתיות שונות וקרנות פרטיות בסיוע ממשלתי. הקרנות השונות, מספקות מגוון אפשרויות מימון הניתנות על פי קריטריונים שונים, כגון, הלוואות הניתנות בריביות נוחות ובערבות ממשלתית, קבלת תקופת גרייס עבור הלוואות קיימות, ליווי עסקי וייעוץ ועוד.
קרנות המימון קובעות קריטריונים מסוימים על פי הם הן מעניקות את ההטבות השונות, הקריטריונים נקבעים על פי גודל העסק, תחום הפעילות שלו ולעיתים גם האזור הגיאוגרפי בו הוא נמצא ועולים חדשים. לדוגמא, קרן סיוע לעסקים קטנים מציעה מספר מסלולי סיוע ומספקת הלוואות של עד לחצי מיליון ₪ בתנאי בנק, תוך מתן ערבות מדינה ל-70% מהסכום.
איך בוחרים קרן מימון?
מתוך מבוך הקרנות הקיימות היום, יש לאסוף לא מעט אינפורמציה ולעבור מסלול בירוקראטי לא פשוט. הפניה לקרנות נעשית דרך אתרי האינטרנט של הקרנות השונות, אליהן ניתן להגיע גם דרך אתר האינטרנט של הרשות לעסקים קטנים. תהליך קבלת המימון כרוך בתהליך בדיקה שמבצעת וועדה מטעם הקרן.
כל קרן בודקת ראשית את סוג העסק ואת התאמתו למטרת הקרן. חשוב לבדוק ראשית את הרלוונטיות של הקרן עבור העסק. יש לבדוק האם יש קרן הפועלת על פי קריטריונים גיאוגרפיים מתאימים. בנוסף יש לבדוק מהו העסק ובאיזה מצב הוא נמצא: קרנות מסוימות מיועדות ליזמים צעירים ומוגבלות בגיל, קרנות אחרות מיועדות ליצואי מגזרים מסוימים. במידה והפונה אינו שייך לקבוצות יעד אלה, פניה לקרנות המימון תהיה חסרת טעם.
מרכיב משמעותי נוסף שיש לבדוק לפני הגשת הבקשה הוא גודל ההלוואה שמציעה הקרן. רוב הקרנות מפרסמות את הרף העליון של גובה הלוואה שהן יכולות להעניק. חשוב לדעת שמדובר בסכום מקסימאלי, אולם ההלוואה עצמה ניתנת על פי צרכיו של העסק והיכולת שלו לעמוד בהתחייבות ולהחזיר את הכסף במועד הנקוב.
בנוסף לגובה ההלוואה יש הבדלים משמעותיים בין תנאי ההלוואה הניתנים. תקופת נעה בין חודשי בודדים למספר שנים וכך גם תנאי הריבית וגובה ערבות המדינה עבור ההלוואה.
על מנת לקבל מימון יש לעבור הליך בו בוחנים אנשי הקרן את נתוני העסק ופעילותו הקרנות מבקשות לרוב תכניות עסקיות ונתונים על מצבו של העסק. ניתן לקבל סיוע בהכנת הניירת הדרושה להגשת הבקשות, וחברות שונות אף מציעות לסייע בייעוץ לבחירת קרן ולטפל בהגשת הבקשה עצמה.
קרנות מימון בישראל
עשרות קרנות מימון פועלות כיום בישראל, הקרנות הממשלתיות ממונות מתקציב המדינה ומציעות סיוע בתנאים אטרקטיביים מתוך מטרה להעניק הלוואות לעסקים על מנת למנוע מעסקים קטנים לפשוט רגל. הקרנות העסקיות ממונות על ידי חברות מסחריות אשר נעזרות בתיווך ממשלתי על מנת להגיע לקהל הלווים ולרוב מציעים הלוואות בתנאים פחות נוחים מאשר הקרנות הממשלתיות.
בין הקרנות השונות הפועלות כיום ניתן למצוא קרן חששה הפונה לעסקים בינוניים. קרן קורת המעניקה הלוואה של 60,000 ₪ לעסקים קטנים ללא ריבית. קרן קורת המעניקה הלוואות בתנאים מועדפים לנשים. קרן לעולה העצמאי המסייעת לעולים ותושבים חוזרים. קרן שמש לעסקים קטנים ועוד רבות.